Pakettikauppa lopettaa toimintansa 31.5.2024. Lue lisää

Pakettikauppalaiset esittelyssä: Pakettikaupan perustaja Joose syttyy ongelmanratkaisusta

/ Lukuaika: 3 min
Takaisin ajankohtaisiin

Pakettikaupan perustaja Joose Vettenranta päätyi verkkokauppa-alalle sattumien kautta – nyt takana on jo yli 20 vuotta verkkokauppojen ja -kauppiaiden parissa työskentelyä.

Pakettikaupan perustaja Joose Vettenranta on ollut yrittäjä koko aikuisikänsä. Yrittäjyyden alkeet Joose oppi jo 15-vuotiaana, jolloin hän perusti ensimmäisen bisneksensä. Tuolloin kyseessä oli toiminimi, jonka puitteissa Joose ratkoi asiakkaidensa atk-ongelmia aina sähköpostin käyttöönotosta modeemien asennukseen. Tähän luonnollinen jatkumo olivat opinnot Helsingin yliopistossa: takataskusta löytyy kandin tutkinto tietojenkäsittelytieteestä.

Yrittäjyyden lisäksi Joosen verissä virtaa halu ratkaista ongelmia ja keksiä tapoja tehdä asiat totuttua fiksummin.

– Olen ollut pienestä asti sellainen, että olen yrittänyt keksiä fiksumpia ratkaisuja kaiken maailman ongelmiin. Sellainen out of the box -ajattelija, Joose pohtii.

Usein ongelmaan on löytynyt ratkaisu koodaamalla, joten yliopisto-opinnot eivät suinkaan olleet Joosen ensikosketus ohjelmointiin. Ensimmäisen tietokoneohjelmansa Joose koodasi 6-vuotiaana, minkä jälkeen hän on ohjelmoinut enemmän ja vähemmän sekä omaksi ilokseen että työkseen.

Syväsukellus verkkokauppabisnekseen

Yrittäjyyden ja ongelmanratkaisun yhdistelmänä syntyi aikoinaan myös Checkout Finland. Verkkomaksupalvelun juuret ovat Joosen omissa tarpeissa, mutta sittemmin palvelu on helpottanut lukuisten verkkokauppiaiden elämää maksuliikenteen saralla.

– Kyllästyin yksinyrittäjänä seuraamaan pankkitililtä, ovatko asiakkaat maksaneet laskunsa, joten laadin pankkiyhteysohjelman, joka tarkistaa asian koneellisesti. Ohjelma mahdollisti myös maksujen tekemisen. Siitä se idea sitten lähti, Joose avaa Checkoutin taustaa.

Jo aiemmin Joose oli ollut tekemisissä verkkokauppiaiden kanssa, mutta viimeistään Checkoutin kautta toimiala tuli hänelle tutuksi pintaa syvemmältä. Ja varsin pian pinnan alta löytyi uusi ongelma: myös logistiikan käytänteissä oli helpottamisen varaa. Idea Pakettikaupasta alkoi itää ja näki päivänvalon vuonna 2017.

Kättenjälki myös Pakettikaupan koodissa

Alkumetreiltä saakka Pakettikaupan filosofia on perustunut haluun tuottaa mahdollisimman hyviä ja vaivattomia pakettipalveluita. Yhä edelleen Joose kuuntelee herkällä korvalla verkkokauppiaiden toiveita ja haasteita, joihin Pakettikauppa voisi vastata.

– Pidän yhteyttä verkkokauppiaisiin ja seuraan somessa keskusteluja, joista voin imuroida Pakettikaupan kehitystyöhön asioita. Parasta työssäni on se, että näen erilaisia projekteja ja pääsen vaikuttamaan tulevaisuuden palveluihin ja tuotteisiin sekä niiden ominaisuuksiin. Se, että pääsee osaksi niiden tarinaa, on tosi mielenkiintoista, Joose sanoo. 

Vaikka Joosen työpäivät kuluvat nykyisin pitkälti liiketoiminnan kehittämisen parissa ja varsinaista koodaamista on vähemmän, näkyy Joosen kättenjälki myös Pakettikaupan koodissa. Hän on ollut vahvasti mukana muun muassa Pakettikaupan WooCommerce-lisäosan ja Shopify-laajennuksen kehitystyössä.

– Kun on 35 vuotta ohjelmoinut, niin ei siitä kokonaan pääse eroon, hän hymähtää.

”Kun keho voi hyvin, myös työssä jaksaa paremmin”

Työn vastapainona Joosen arjessa toimivat akrobatia- ja voimaharjoittelu. Vapaa-aikana Joosen löytääkin mitä todennäköisemmin sukkuloimasta omien ja kolmen tyttärensä harrastusten väliltä.

– Vapaa-aika kuluu hyvinvoinnin kehittämisen merkeissä. Työssä jaksaa paremmin, kun keho voi hyvin, Joose summaa.