Tehosta verkkokauppaasi Postin starttipaketilla! Lue lisää

AKT:n lakko alkoi keskiviikkona 15.2. – nämä asiat verkkokauppiaan on hyvä huomioida

/ Lukuaika: 3 min
Takaisin ajankohtaisiin
Kuvituskuva, sanomalehti

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakko on alkanut tänään 15.2.2023 klo 6.00. Työtaistelu koskettaa palkankorotuksia ja laadullisia kysymyksiä. Lakko vaikuttaa kuorma-autoalaan, säiliöauto- ja öljytuotealaan, ahtausalaan sekä terminaalitoiminta-alaan ja kattaa kaikki Suomen satamat. Kaikkiaan työtaistelu koskettaa noin 9000 työntekijää. Laajuuden vuoksi lakon vaikutukset ulkomaantoimituksiin ovat väistämättömät.

Lakon kesto on alariippuvainen. Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakot kestävät 21.2. klo 24.00 asti, terminaalitoiminta-alan lakko 22.2. klo 6.00 asti ja ahtausalan lakko toistaiseksi. Ahtausalalla on voimassa ylityökielto jo 1.2. klo 6.00 alkaen.

Mihin lakko vaikuttaa?

Lakko vaikuttaa kaikkiin toimituksiin kotimaassa ja ulkomailla. Ulkomaankauppaan lakon vaikutukset iskevät erityisen voimakkaasti. Tähän vaikuttaa ahtausalan ylityökielto, joka voi pitkittyessään kuormittaa laivayhteyksin liikkuvia tuonti- ja vientikuljetuksia. Erityisesti ulkomaanlähetyksiä tarjoavan verkkokaupan on hyvä huomioida, että kuljetusaikatauluja ei voida taata.

Lakon vaikutukset Pakettikaupan kuljetusyhtiöihin

Posti: Lakko vaikuttaa suuresti Postin kuljetuksiin. Lakolla on vaikutuksia ainakin Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin sekä kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin. Posti on arvioinut, että lakon ja tukitoimien takia pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Sama arvio koskee myös rahtikuljetuksia. 
Postin tiedote 14.2.2023

DB Schenker: Lakko vaikuttaa suuresti DB Schenkerin kuljetuksiin. Tämä hidastaa tuonnin ja viennin lisäksi huomattavasti myös kotimaan kuljetuksia. DB Schenker on tiedottanut, että he pyrkivät pitämään tuotantonsa käynnissä mahdollisuuksien mukaan myös työtaistelutoimien aikana. Kuljetuksissa DB Schenker priorisoi yhteiskunnalle tärkeät tuotteet kuten lääkkeet ja elintarvikkeet.
DB Schenkerin tiedote 15.2.2023

GLS: Posti ja DB Schenker ovat GLS:n alihankkijoita, joten lakolla saattaa olla vaikutusta vientinoutoihin ja kotimaan jakeluihin.

Matkahuolto: Matkahuolto on tiedottanut kuljettavansa paketit normaalisti myös lakon aikana.
Matkahuollon tiedote 15.2.2023

Kuinka huomioit lakon omassa verkkokaupassasi?

Suosittelemme tiedottamaan lakon vaikutuksista lähetystesi mahdollisiin viivästyksiin sivustollasi sekä eri asiakaskanavissasi kuten sosiaalisessa mediassa.

Lakon vaikutuspiiriin kuuluvat toimitustavat on mahdollista piilottaa verkkokaupastasi ja valita tilalle toimitustapoja, joita lakko ei kosketa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton omia uutisia työtaistelusta ja sen etenemisestä voit seurata AKT:n sivustolla.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Lakon aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi asiakaspalvelumme voi olla ruuhkautunut. Autamme sinua kuitenkin parhaamme mukaan kaikissa lähetyksiin liittyvissä kysymyksissä – etsitään yhdessä parhaat ratkaisut!

Asiakastuki:
03 410 93 645 (ma-pe 10.00–16.00)
asiakaspalvelu@pakettikauppa.fi